Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies a ako ich môžete odmietnuť nastavením svojho prehliadača.

Stredná zdravotnícka škola - Egészségügyi Középiskola
Nové Zámky

V Kapošvári Bez hraníc!

HATÁRTALANULNaša škola sa zapojila do programu Határtalanu! (Bez hraníc!), ktorého cieľom je budovanie a prehlbovanie vzťahov medzi školami v Maďarsku a na Slovensku. Határtalanul! je operatívny program zameraný na národnú súdržnosť, v rámci ktorého školy dostanú finančnú podporu na vzájomnú návštevu, počas ktorej môžu spoznať systém zdravotníckej prípravy a politiku triedenia odpadu na oddeleniach nemocníc.

SZŠ-EK v Nových Zámkoch privítala žiakov a pedagógov z Kapošváru zo zdravotníckej školy SZC Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája s pekným kultúrnym programom. Na základe propozícií programu sme im ukázali našu školu, systém výučby aj mesto Nové Zámky, odpadovú politiku FNsP v Nových Zámkoch aj Zberný dvor v meste, kde mali možnosť vidieť, ako sa triedi odpad. Naši hostia tiež navštívili Claritas - Domov seniorov vo Dvoroch nad Žitavou, zúčastnili sa výletu v Trnave a v Bratislave a v Ostrihome.

24 žiakov našej školy zavítalo do Kapošváru na päťdňovú návštevu 17. apríla 2018. Cestou tam sme si pozreli budovu Parlamentu v Budapešti a tematickú výstavbu venovanú Jánosovi Aranyovi v múzeu PIM. Ubytovanie sme mali v nádhernom prostredí vedľa jazera Deseda. Naši priatelia nám tiež ukázali školu, zúčastnili sme sa na otvorených hodinách, kde sme si mohli porovnať metódy vyučovania, ale aj školský systém. Počas prechádzky mestom nás uchvátilo množstvo fontán a zelene na pešej zóne. Tiež sme sa oboznámili s politikou triedenia odpadu, videli sme celý proces v Centre komplexného spracovania odpadu. V miestnej nemocnici sme navštívili detské a urologické oddelenie, kde nám vysvetlili, ako nakladajú s nebezpečným odpadom, ktorý vznikne na týchto oddeleniach. Jedna z najzaujímavejších exkurzií nás zaviedla do diagnostického centra univerzity v Kapošvári. Je to špecializované pracovisko pre CT a MR diagnostiku, resp. liečbu onkologických ochorení pomocou ožarovania. Nachádza sa tu jediné PET MR zariadenie v celej krajine, na Slovensku zatiaľ nie je ani jeden taký špičkový prístroj.

Obyvatelia Domova seniorov Mártona Csertána nám ochotne ukázali svoje izby a porozprávali o ich každodennom živote v zariadení. Návštevu v Skanene Szenna nám spestrila prednáška o dávnych zvykoch pri výbere partnera.

Deň pred naším odchodom sme sa zúčastnili kultúrneho programu, ktorý nám pripravili žiaci školy a zmerali sme si sily počas zábavného kvízu. Cestou späť sme sa zastavili na krátku prechádzku pri Balatone.

Počas úspešnej návštevy vznikla myšlienka v pokračovaní budovania vzťahov a výmeny skúseností medzi našimi školami.

Határtalanul! Kaposvárott

Iskolánk ebben a tanévben bekapcsolódott a Hatatártalanul! programba, melynek célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A Határtalanul! a nemzeti összetartozás operatív programja, melynek keretében a tanulók a magyar állam támogatásával tanulmányi kiránduláson vesznek részt. A magyarországi tanulók ellátogatnak szomszédos országok magyarlakta területeire, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról, a szlovákiai magyar tanulók pedig magyarországi iskolákba látogathatnak.

A Határtalanul! program keretén belül a Kaposvári SZC Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanárai és diákjai a mi középiskolánkkal vették fel a kapcsolatot. A program célja mindkét ország résztvevő felénél a középiskolai oktatás szintjén megerősíteni és fejleszteni az alábbi szakterületeket: az egészségügyi oktatási rendszer, a szelektívhulladék-gyűjtés és az egyes kórházi osztályok hulladékpolitikája. A program résztvevői megismerték és összehasonlították mindkét fél oktatási rendszerét, miközben a középpontban a tudatos környezetvédelem kérdései álltak.

A kaposvári iskola tanulói iskolánkba 2018. április 20. és 24. között látogattak. Az első nap folyamán tanulóink rövid kultúrműsorral fogadták a vendégeket. Videó anyagok, előadások segítségével bemutattuk iskolánkat. Megtörtént a diákok kapcsolatfelvétele, ismerkedése is, amely a közösen eltöltött délutáni érsekújvári történelmi séta folyamán tovább erősödött. A következő napon látogatást tettek a városi szelektívhulladék-gyűjtő udvarban, ahol szakszerű felvilágosítást kaptak és élőben láthatták a gyűjtés folyamatát, illetve azt, miként kell kezelni az egyes hulladéktípusokat. Mivel mindkét partneriskola az egészségügyhöz köthető, hasznos és fontos volt, hogy megismerjék a kórházi osztályok hulladékpolitikáját. Ebből a célból ellátogattunk vendégeinkkel az érsekújvári Egyetemi Kórházba, illetve a veszélyes hulladék megsemmisítésével foglalkozó üzembe. További program volt egy szociális otthon meglátogatása, ahol a tanulóknak lehetőségük volt megismerkedni az ellátással, illetve személyes kapcsolatot létesíthettek az otthon lakóival. A program végeztével útban hazafelé a kaposvári tanulók látogatást tettek Esztergomban, ahol megtekintettét a város nevezetességeit.

Iskolánk II. ZAB osztályának 22, ill. az I. ZAB 2 tanulója 2018. április 17-től 21-ig tartózkodott Magyarországon. Első nap, útban Kaposvárra megálltunk Budapesten, ahol látogatást tettünk a Parlamentben, majd a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany Jánosnak szentelt tárlatát tekintettük meg. Kaposvárra az esti órákban érkeztünk. A vacsora után elfoglaltuk szállásunkat a Deseda Panzióba, ami Kaposvár külvárosában, a Deseda nevű mesterséges tó mellett található, ami festői környezetet biztosított szállásunknak. A második nap a partneriskolában tett látogatásunk jól sikerült. Tanulóink óralátogatáson vettek részt, aktívan bekapcsolódtak az egyes szakmai órák folyamatába, megismerkedtek a magyarországi oktatási rendszerrel. Délután a városnéző séta folyamán megismerkedtünk a belváros látványosságaival, kora este pedig a Deseda tó partján tettünk egy kiadós sétát. Csütörtök is bővelkedett a programokban: először ellátogattunk a Kaposvári Komplex Hulladékkezelő Központba, ahol érdekes előadást hallhattunk a szelektívhulladék-gyűjtésről, illetve megtekinthettük a szelektálás egyes szakaszait. A látogatás végeztével a gyűjtőudvaron felállított interaktív játékokkal szórakozhattunk. Ezt követően a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház urológiai és csecsemőosztályával, és ezek hulladékpolitikájával ismerkedtünk meg. A délutáni órákban meglátogattuk a Kaposvári Egyetem Diagnosztikai Központját, amely felszereltségét tekintve egyedülálló: itt található jelenleg Magyarországon az egyetlen PET MR diagnosztikai berendezés, ilyen Szlovákiában nincs is. Az intézmény munkatársainak köszönhetően megtekinthettük a berendezéseket, a CT és MR gépeket, megmutatták, hogy tervezik meg a sugárkezeléseket, ill. láthattunk is egyet annak folyamatában. Fizikai előadást is hallhattunk a gépek működéséről, ill. a bátrabbak ki is próbálhatták a nagy erejű mágnesek hatását. A pénteki napot a Csertán Márton Idősek Otthonában kezdtük, betekintést kaptunk az otthon működésébe, közvetlen kapcsolatot létesítettünk néhány lakóval, akik szívesen elbeszélgettek velünk és megmutatták lakószobáikat is. A Szennai Skanzen és a Zelici Tájvédelmi Körzet megtekintését múzeumpedagógus előadása tette színesebbé, amely a párválasztási szokásokat elevenítette fel. Ezt követően az iskolában a 9. osztályos tanulók rövid műsorral kedveskedtek nekünk. A két csoport által látottakat, hallottakat kvíz keretén belül összegeztük. A program befejeztével értékelésre került sor, aminek kapcsán közös projektet készítettek a két iskola tanulói. Szombat reggel a Balaton felé vettük utunkat, rövid megálló után, élményekkel gazdagon a délutáni órákban érkeztünk haza, Érsekújvárra.

A program további eredményének tekinthető, hogy egyeztetésbe kezdtünk azzal kapcsolatban, hogy a jövőben milyen rendszeres kapcsolattartásra lenne lehetőség a két intézmény között mind a tanulók, mind pedig a tanárok munkájának eredményesebbé tétele érdekében.

Szabó Dávid
Kollár Lívia
Trencsik Ildikó

Válogatás a diákjaink élményeiből:

Nagyon sokat tanultunk arról, milyen egy közösségben mozogni és odatartozni. Legjobban a Kaposi Mór Oktató Kórház tetszett, leginkább a gyermekosztályon fekvő gyermekek érintettek meg.

A tanárainkban is kellemesen csalódtunk, „nagyonjófejek” :) (szépek voltak a pincérfiúk is). /R. Laura és K. Niki/

Legjobban az idősek otthona tetszett a lakók miatt, mivel nagyon aranyosak voltak, nagyon megérintettek. /Sz. Ramón/

A Bárány Fogadóban kapott desszertek voltak a legfinomabbak. /K. Klaudia/

Naplementekor nagyon szép volt a Deseda tó. /Zs. Genovéva/

Nekem a babakiállítás tetszett a legjobban, amit az iskolában láttunk. /Sz. Alexandra/

Siófokon, a meleg napsütésben hattyúk úsztak a víz felszínén, és félelmüket legyőzve közeledtek hozzánk, hogy egy kis kekszet kapjanak. A kilátás is lenyűgöző volt, kár, hogy ez volt az utolsó nap és csak kevés időt töltöttünk itt. /B. Krisztina és B. Alexandra/

A Hekk étteremben nem ennék még egyszer, de a Bárány Fogadó felszolgáló személyzetét minden nap el tudnám viselni. A kaposvári kórház gyermekosztályán szívesen dolgoznék. A tóparti séták felejthetetlenek, a társaság pedig jó volt. /S. Vivien/

Nagyon összehangolódott az osztály. Úgy gondolom, a tanárok is jól érezték magukat. A társasággal eltöltött hét felejthetetlen volt. /F. Réka/

A kirándulás során maga a város, Kaposvár tetszett a legjobban. Gyönyörű épületek, zöldellő parkok, érdekes szobrok és lélegzetelállító táj – ez Kaposvár. Bár az utazás sokáig tartott, élveztem minden egyes percét. Szívesen visszamennék még egyszer. /M. Izabella/

Tetszett a kórház, ott kicsit el is érzékenyültem egy bácsi miatt. Az idősek otthonában is nagyon sok aranyos emberrel találkoztunk. /Sz. Dórika/

Nekem az tetszett a legjobban, hogy a barátnőimmel és Benikével tölthettem az időt. Élveztem az esti sétákat és hosszú beszélgetéseket. Köszönöm a csodálatos élményeket. /M. Vanessa/

Legjobban a Deseda tó és környéke tetszett. A kirándulás alatt az osztály jobban összerázódott. Budapest és Kaposvár stílusa egyedi és művészi. A diagnosztikai központban a legérdekesebb Dr. Lujza cica volt, de azért a PET MR is érdekes volt. /V. Benjámin/

A jó társasággal könnyedén vettük az akadályokat, és élveztük a szép helyeket. Az estéket hosszú beszélgetésekkel, jóízű nevetéssekkel és jókedvvel zártuk. Nagyon örülök ennek a kirándulásnak, az emlékei pedig örökké megmaradnak bennem. /R. Letícia/

Az egész kaposvári kirándulás számomra nagyon érdekes volt, sok új dolgot láttam és próbáltam. Örültem, hogy részt vehettem rengeteg élménnyel és baráttal tértem haza. /M. Jázmin/

Nagyon jól éreztem magam. Rengeteg új élménnyel lettem gazdagabb. Egy jó élmény volt, és sok új embert ismerhettem meg. /S. Brigitta/

FOTO