Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies a ako ich môžete odmietnuť nastavením svojho prehliadača.

Stredná zdravotnícka škola - Egészségügyi Középiskola
Nové Zámky

Karesz végakarata /Kareszova posledná vôľa/

V rámci aktivít z oblasti prevencie zneužívania návykových látok sa zúčastnili žiaci prvého a druhého ročníka s VJM zaujímavého preventívneho podujatia. Jeho obsahom bolo stretnutie a beseda s otcom drogovo závislého syna, ktorý ho stratil v dôsledku užívania drog. Osobný príbeh bol umocnený premietnutím filmu Kareszova posledná vôľa so silným emocionálnym odkazom. O podujatí napísala žiačka, ktorá sa ho zúčastnila, nasledovné riadky:

Drogellenes előadásra került sor 2019. november 21-én az  érsekújvári Egészségügyi Középiskolában. Az előadáson az iskola elsős és másodikos magyar diákjai vettek részt. Az előadó, Gáspár Károly a bevezetőben elmondta, hogy levetítésre kerül egy dokumentumfilm, amely a fiának valós életét tárja elénk.

A film elején láthattuk, hogy mennyire egy vidám, élettel teli lélek volt Karesz, míg 18 éves kora után belekerült a bulizós életbe, ahol sor került elsősorban a diszkódrogok kipróbálására, majd szépen fokozatosan jöttek a keményebb drogok, végül a heroin. A filmben levetítettek egypár felvételt arról, amikor a fiú már az utolsó stádiumban volt,  és segítség nélkül már lábra is alig tudott állni.  Megtekinthettük, hogy milyenek az elvonási tünetek egy keményen drogozó embernél, és hogy milyen sok kellemetlen dologgal járnak ezek. Egyszer csak megjelent  a felvételen egy sír, ahol Karesz neve volt feltüntetve. Ennyi? Tettem fel a kérdést magamban.  Az egyik pillanatban még vígan táncol, a másikban már a szülei és testvére ápolgatja és hirtelen már a temetésén vannak. Pár hónap leforgása alatt mire képes ez a szer? Ha az ember egyszer elkezdi, akkor ajtót nyit a biztos halálba.

A család fájdalmas vallomását is megtekinthettük. Elmondták, hogy ők csak jót szerettek volna gyermekeiknek és mindent megadni nekik, amit ők nem kaptak meg gyermekkorukban.  Sajnos, ez rossz útra vezetett. A fiú azt hitte, hogy ő a király és mindent megengedhet magának. Meg is engedett és ő is volt a király, de mennyi ideig is? Vajon megérte?

A filmvetítés befejeztével Gáspár Károly még folytatta az előadást, ahol elmondta hogy  ne próbáljuk ki a drogokat, mert akár ide is vezethet ez az út. Immár 21 éve, hogy a fia meghalt, de a család máig gyászol. Hihetetlen nagy veszteség volt ez számukra, és lehet a mi családunk számára is, ha belekerülünk ebbe az ördögi körbe, amiből már rettentő nehéz kijutni.

Engem meggyőzött a film és az előadás is egyaránt.

Kitty Uzolová II. B