Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies a ako ich môžete odmietnuť nastavením svojho prehliadača.

Stredná zdravotnícka škola - Egészségügyi Középiskola
Nové Zámky

Aktivity

Vianočný jarmok 2018

Vianoce20. december 2018 bol na našej škole v znamení vianočnej atmosféry. Už tradične každoročne sa snažíme priblížiť si najkrajšie sviatky roka týmto spôsobom. Chodby našej školy sa na jeden deň zmenili na vianočný jarmok, na ktorom ste mali možnosť nájsť takmer všetko. Od krásnych vianočných ozdôb, ikebaniek, štrikovaných dečiek od pani riaditeľky, cez chutné vianočné pečivo či voňavý punč, cez mastný chleba s cibuľkou, zdravé chutné koláčiky od našich pani učiteliek, ktoré si pripravili stánok s názvom Sladkosťami bojujeme proti obezite, kde sme predávali koláče či drobné sladké pečivo bez pridaného cukru. Táto aktivita mala poukázať na to, že si sladkosti môžeme vychutnať aj bez pridaného cukru, z ktorého vzniká obezita. Stánok zožal ako každoročne veľký úspech. Tento rok ste sa mohli dať aj krásne upraviť, či už účesom alebo kresbou na tvár.

Čítať ďalej...

Deň zdravej výživy

Deň zdravej výživyZ príležitosti Svetového dňa výživy sa na našej škole tradične organizuje „Deň zdravej výživy“. V tomto školskom roku bola ústredná téma: „Kyslé a zásadité potraviny v prevencii obezity“. Hlavným cieľom bolo formovať pozitívne postoje adolescentov k vlastnému zdraviu, s dôrazom na prevenciu chorôb.

Akcia sa uskutočnila 25. októbra 2018 a bola určená žiakom prvých ročníkov. Aktivity v priebehu dňa smerovali k tomu, aby sa žiaci naučili preferovať zdravé potraviny a tak predchádzať obezite. Ďalším z cieľov organizátorov bolo rozvíjanie čitateľskej gramotnosti v súvislosti s ústrednou témou.

Čítať ďalej...

Predchádzame poruchám v príjme potravy...

Anorexia"Nezabudnite, že ... poruchy príjmu potravy nie sú ochorenia o štíhlosti, vzhľade a jedle, ale o emocionálnych problémoch a závažných zdravotných následkoch" - takto znel záverečný odkaz preventívneho podujatia, ktorého sa zúčastnili počas posledného májového a prvého júnového dňa žiaci prvého a druhého ročníka. Okrem iných zaujímavých tém sa venovali aj problematike prevencie porúch príjmu potravy: konkrétne mentálnej anorexii a bulímii. Aktivity pripravila a so žiakmi prvého ročníka realizovala školská psychologička, kým žiakov druhého ročníka zaujala Mgr. Stehlová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nových Zámkoch, ktorá rozšírila problematiku o otázky prevencie obezity s akcentom na význam pohybu pre zdravie ako súčasť aktivít v rámci NAPPO. Cieľom podujatia bolo nielen sprostredkovať žiakom poznatky o príčinách, prejavoch, rizikách a dôsledkoch porúch v príjme potravy so zámerom predchádzať týmto poruchám, ako aj experimentovaniu v súvislosti s „diétami“, no taktiež formovať zodpovedný postoj k vlastnému zdraviu, pozitívny postoj k vlastnému telu a primeraný sebaobraz.

PaedDr. Tímea Švecová
 

Sladkosťami bojujeme proti obezite (NAPPO)

V rámci vianočného jarmoku, ktorý sa organizoval na našej škole si odborní učitelia pripravili svoj stánok so zdravými sladkosťami pod heslom „Sladkosťami bojujeme proti obezite“. Touto aktivitou chceli poukázať na potrebu zníženia pridaného cukru ako hlavného prostriedku boja proti obezite. Ak sa nám podarí znížiť pridaný cukor telo sa nám odmení: budeme mať lepšiu pleť, dobrú náladu, zlepší sa nám činnosť mozgu a podarí sa nám aj znížiť hmotnosť.

Ako od-sladiť obľúbené sladké pečivo? Inšpirujte sa jedným z našich receptov.

Medové koláčiky so slivkovým lekvárom a s vlašskými orechmi.

350g celozrnnej špaldovej múky, 200g medu, 1 vajce, 105g masla, 7,5g sódy bikarbóny, ½ lyžičky perníkového korenia, ½ lyžičky mletej škorice, slivkový lekvár bez cukru alebo sušené slivky, vlašské orechy.

V miske vyšľaháme maslo, med, vajce. Nakoniec vmiešame suché ingrediencie. Hotové cesto dáme na noc do chladničky odležať. Z cesta tvarujeme guľôčky, v strede urobte jamku a každú naplňte slivkovým lekvárom alebo sušenou slivkou a na vrch dajte orech. Pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 200 stupňov 6-8 minút.

Sladkosťami bojujeme proti obezite

Dobrú chuť!

Ľubica Ďurišová Vanková

Deň zdravej výživy

Deň zdravej výživyZ príležitosti Medzinárodného dňa potravín sa na našej škole tradične organizuje Deň zdravej výživy. Aktivita sa uskutočnila 27. októbra 2017 a bola určená žiakom prvých ročníkov.

Tento rok bol ústrednou témou vplyv výživy na zdravie pokožky. Cieľom bolo poukázať na dôležitosť vnútornej výživy na pokožku a ukázať žiakom potraviny, z ktorých si môžu vyrobiť prírodné pleťové masky.

Čítať ďalej...

„Deň prevencie kardiovaskulárnych ochorení“

Deň prevencie kardiovaskulárnych ochoreníPri príležitosti I. ročníka klobáskového festivalu v Podhájskej sa dňa 13. 10. 2017 žiaci IV. ZAS triedy zúčastnili preventívnej aktivity zameranej, na prevenciu kardiovaskulárnych ochorení. Súčasťou aktivity bolo meranie tlaku krvi, orientačné vyšetrenie cholesterolu, hladiny cukru krvi a rozloženie tuku v organizme pre širokú verejnosť. Následne boli pre verejnosť poskytnuté letáky zamerané na prevenciu srdcovo-cievnych ochorení.