Od 16. do 24. novembra sme so žiakmi I. ročníka oslávili Európsky týždeň znižovania tvorby odpadov, ktorý sa tento rok špecificky zameriaval na prevenciu plytvania potravinami. Hlavné motto tohto ročníka znelo: „Plytvanie potravinami nám nechutí“. Cieľom kampane bolo spojiť sily všetkých členských krajín a zmeniť spôsob, akým vyrábame, konzumujeme a distribuujeme potraviny v Európe. Iniciatíva, pod taktovkou Európskej únie, má za úlohu inšpirovať všetkých aktérov v potravinovom reťazci – od farmárov až po spotrebiteľov – aby prehodnotili svoj vzťah k potravinám a zvýšili svoje povedomie o environmentálnom, ekonomickom a sociálnom dopade plytvania potravinami. Našim študentom sme najskôr vysvetlili, ako naša strava zanecháva veľkú ekologickú stopu a má obrovský negatívny dopad. Tému sme rozdelili do niekoľkých častí – 1. Problém jahody, 2. Problém hovädzie mäso, 3. Problém palmový olej, 4. Problém spracované potraviny a polotovary a 5. Problém plytvanie. So žiakmi sme analyzovali každý z týchto problémov a snažili sme sa nájsť riešenia. Na záver, žiaci rozdelení do skupín, riešili dilemu, ako by sa vysporiadali s problémom konkurencie a zníženého zisku z predaja zeleniny, keby sú drobní farmári. Pri prezentovaní svojich riešení bravúrne využili všetky informácie, ktoré na hodine získali, samozrejme s ohľadom na životné prostredie.
PaedDr. M. Fridrichová
Koordinátor environmentálnej výchovy