Stredná zdravotnícka škola - Egészségügyi Középiskola Nové Zámky

Od 16. do 24. novembra sme so žiakmi I. ročníka oslávili Európsky týždeň znižovania tvorby odpadov, ktorý sa tento rok špecificky zameriaval na prevenciu plytvania potravinami. Hlavné motto tohto ročníka znelo: „Plytvanie potravinami nám nechutí“. Cieľom kampane bolo spojiť sily všetkých členských krajín a zmeniť spôsob, akým vyrábame, konzumujeme a distribuujeme potraviny v Európe. Iniciatíva, pod taktovkou Európskej únie, má za úlohu inšpirovať všetkých aktérov v potravinovom reťazci – od farmárov až po spotrebiteľov – aby prehodnotili svoj vzťah k potravinám a zvýšili svoje povedomie o environmentálnom, ekonomickom a sociálnom dopade plytvania potravinami. Našim študentom sme najskôr vysvetlili, ako naša strava zanecháva veľkú ekologickú stopu a má obrovský negatívny dopad. Tému sme rozdelili do niekoľkých častí – 1. Problém jahody, 2. Problém hovädzie mäso, 3. Problém palmový olej, 4. Problém spracované potraviny a polotovary a 5. Problém plytvanie. So žiakmi sme analyzovali každý z týchto problémov a snažili sme sa nájsť riešenia. Na záver, žiaci rozdelení do skupín, riešili dilemu, ako by sa vysporiadali s problémom konkurencie a zníženého zisku z predaja zeleniny, keby sú drobní farmári. Pri prezentovaní svojich riešení bravúrne využili všetky informácie, ktoré na hodine získali, samozrejme s ohľadom na životné prostredie.

FOTO

PaedDr. M. Fridrichová
Koordinátor environmentálnej výchovy