Stredná zdravotnícka škola - Egészségügyi Középiskola Nové Zámky

SpravodlivosťTémy občianskej náuky bývajú pre žiakov často ťažké a nepochopiteľné. Občianske témy doplnené o zážitok priblížia a vtiahnu žiakov do problematiky a do hlbšieho vnímania situácií v spoločnosti. Motivuje ich, aby sa viac zamysleli, aby hľadali prepojenie občianskych tém so svojimi skúsenosťami, so svojím životom. A to je aj naším cieľom. Priblížiť témy občianskej náuky našim žiakom čo možno najzaujímavejším spôsobom.

Dňa 12. 1. 2023 sme sa preto rozhodli umožniť našim prvákom zúčastniť sa hlavného pojednávania v trestnej veci na Okresnom súde v Nových Zámkoch. Mali možnosť pochopiť, ako funguje súdna moc v praxi, činnosť jednotlivých procesných strán a súdu v trestnom konaní. Boli svedkami vyhlásenia rozsudku obžalovaného a videli aj činnosť justičnej stráže v praxi. Žiakov to veľmi zaujímalo a po následnej diskusii vyjadrili svoje postrehy a obdiv k náročnej práci sudcov, prokurátorov, advokátov, tlmočníka i príslušníkov väzenskej a justičnej stráže. 

Toto cestou by sme sa chceli poďakovať Okresnému súdu i Okresnej prokuratúre v Nových Zámkoch za možnosť zažiť a prakticky pochopiť fungovanie súdnej moci. Veríme, že to malo pre našich žiakov okrem informatívnej funkcie aj preventívny účinok.

PaedDr. Alena Sádovská
vedúca PK humanitných predmetov