Stredná zdravotnícka škola - Egészségügyi Középiskola Nové Zámky

HA VRDňa 7. decembra 2023 pribudla na našej škole virtuálna anatomická učebňa (VAU). Veľmi sa tešíme, že si naši žiaci budú môcť prostredníctvom zážitkového učenia lepšie, jednoduchšie a rýchlejšie zapamätať učivo na hodinách anatómie a fyziológie a iných odborných predmetov.

Ako to vlastne funguje? Prostredníctvom aplikácie Human Anatomy VR môžu žiaci vidieť jednotlivé štruktúry ľudského tela z rôznych perspektív a manipulovať s nimi v priestore v troch dimenziách. Detailne prepracované 3D modely s viac ako 5000 štruktúrami umožňujú komplexne skúmať ľudské telo pomocou okuliarov pre virtuálnu realitu. Mimochodom, dostali sme ich v počte 15 kusov.

Vďaka Ant módu sa používateľ môže 40-násobne zmenšiť, vletieť do ľudského tela a v 360° zornom poli si prezerať anatomické štruktúry z inak nedostupnej perspektívy. Stačí si nasadiť okuliare so zabudovaným softvérom.

Pred štyrmi rokmi sme sa zapojili do súťaže o zriadenie VAU, ktorú organizovala sieť nemocníc Svet zdravia. Vtedy nás však v internetovom hlasovaní o pár hlasov porazila SZŠ Košice, napriek tomu, že súťaž spojila v hlasovaní všetkých žiakov, ich priateľov, rodičov a priaznivcov školy. O to viac sa tešíme, že teraz sa to podarilo.

Veľká vďaka patrí nášmu zriaďovateľovi – Nitrianskemu samosprávnemu kraju – za túto modernú učebnú pomôcku, pomocou ktorej sa unikátnym spôsobom zatraktívni výučba anatómie a fyziológie a iných odborných predmetov.

FOTO

Ing. Mariana Ferusová