Stredná zdravotnícka škola - Egészségügyi Középiskola Nové Zámky

Z príležitosti Medzinárodného dňa potravín sa na našej škole tradične organizuje Deň zdravej výživy. Aktivita sa uskutočnila 27. októbra 2017 a bola určená žiakom prvých ročníkov.

Tento rok bol ústrednou témou vplyv výživy na zdravie pokožky. Cieľom bolo poukázať na dôležitosť vnútornej výživy na pokožku a ukázať žiakom potraviny, z ktorých si môžu vyrobiť prírodné pleťové masky.

Po motivačnom úvodnom slove PhDr. Aleny Pukšovej pokračovala prednáška – Vplyv výživy na zdravie pokožky, v ktorej PhDr. Andrea Dobsonyová predstavila 6 najdôležitejších zásad:

  1. Jedzte potraviny s nízkym glykemickým indexom.
  2. Zvýšte príjem kyslomliečnych produktov.
  3. Jedzte potraviny bohaté na zinok.
  4. Jedzte potraviny bohaté na vitamín A.
  5. Podporte svoju črevnú mikroflóru.
  6. Prijímajte dostatok vitamínov.

Následne doc. Jana Otrubová, PhD. predstavila pleťové masky – domáce recepty, pre jednotlivé typy pleti. Vlastnoručne vyrobila uhorkovú, jogurtovú a tvarohovú masku. Ich účinky si vyskúšali žiaci na vlastnej koži.

Na záver žiaci súťažili v zaujímavých súťažiach, ktoré pre nich pripravila PhDr. Alena Pukšová. Spolužiaci ich odmenili potleskom a získali vzorky kozmetických prípravkov. Celé podujatie sa nieslo v duchu zdravej výživy a žiaci si odniesli užitočné informácie ako skrášliť svoju pleť z vnútra aj z vonka.

FOTO

PhDr. Ľubica Ďurišová Vanková, PhD.