Stredná zdravotnícka škola - Egészségügyi Középiskola Nové Zámky

LavičkaČo je láska? Taká jednoduchá otázka, a napriek tomu nám často robí problém odpoveď. Niekoľko odpovedí sme dostali práve na literárnej exkurzii v Banskej Štiavnici. Keďže sa pandemická situácia zlepšila, mohli sme znovu zavítať do tohto prekrásneho historického mesta a navštíviť Banku Lásky. 

27. 4. 2022 sa výber žiakov z II. A, II. B, II. C, III. MPS a IV. A triedy rozhodol navštíviť celosvetovo unikátny zážitkový dom venovaný Sládkovičovej básni Marína, najdlhšej ľúbostnej básni sveta. Nachádza sa v Banskej Štiavnici na námestí, priamo v dome, kde Marína prežila väčšinu života a tajne uchovávala rukopis básne. V Banke Lásky sme zažili 45 minút romantiky, smiechu, dojatia a zimomriavok. Je to nezabudnuteľný zážitok pre páry, jednotlivcov aj rodiny s deťmi. Čakali nás tam rôzne atrakcie. Medzi najzaujímavejšie patrí jediný trezor lásky na svete, ktorý je vybudovaný v podzemí domu, v bývalej bani na zlato. Trezor je vytvorený z 2 900 veršov básne Marína a nachádza sa v ňom 100 000 bezpečnostných schránok. V schránkach si ľudia z celého sveta uschovávajú vyznania lásky alebo čokoľvek, čo symbolizuje ich lásku. Nemenej atraktívny je celosvetovo unikátny láskomer, ktorý meria lásku dvojiciam, jednotlivcom, ale aj celým rodinám. Vašej láske priradí krásny verš z básne Marína, najdlhšej ľúbostnej básne sveta. Do skutočného príbehu osudovej lásky nás vtiahla moderná technológia hovoriacich obrazov ako z Harryho Pottera, z ktorých sme počuli Sládkoviča, ako vyznáva svoju lásku Maríne. Fascinujúcim exponátom je určite aj Sládkovičova knižnica s vystaveným originálnym rukopisom básne Marína, ktorý má už za sebou 170 rokov a stále z neho planie túžobná láska.

Hoci nám počasie veľmi neprialo, nedali sme sa znechutiť a po krásnom romantickom zážitku v Dome Maríny sme si prezreli aspoň časť historického mesta a načerpali sme energiu a silu do ďalších školských dní, ktoré nás ešte čakajú. 

FOTO

PaedDr. Monika Bednárová