Stredná zdravotnícka škola - Egészségügyi Középiskola Nové Zámky

11. 4. sme my, študenti SZŠ – EK Nové Zámky, mohli zažiť prvýkrát na škole veľkonočný jarmok. Tradíciou školy bol vianočný jarmok, no keďže nám pandemická situácia tieto Vianoce nepriala, rozhodli sme sa zažiť podobnú atmosféru počas druhého krásneho sviatku roka.

Každá trieda si pripravila stánok, v ktorom predávala svoje výrobky. Na jarmoku sme mali možnosť zakúpiť si rôzne zákusky, veľkonočné ozdoby, kľúčenky či mydlá. Nechýbali ani slané dobroty, dokonca domáca klobáska či slaninka mali veľký úspech. Žiaci sa postupne striedali na jarmoku, ktorý bol na chodbách školy. Atmosféra bola výborná a celou školou vládla dobrá nálada, usmiate tváre a spokojnosť, čo nám počas uplynulých dvoch rokov veľmi chýbalo. Okrem jarmoku sa žiaci zúčastňovali rôznych aktivít, ktoré im zorganizovali učitelia. Pripomenuli sme si históriu Veľkej noci a jej tradície na Slovensku, predstavili sme si, aké zvyky majú na Veľkú noc v Anglicku. Naši prváci mali prednášku o Červenom kríži, druháci prednášku o prevencii obezity. Tretiaci si vypočuli o prevencii obchodu s ľuďmi a štvrtáci mali prednášku o ich budúcej profesii, ktorú im prišli predniesť lektori z ÚPSVaR z Nových Zámkov. Každá jedna prednáška mala svoj význam a poučenie pre žiakov. Obľúbeným miestom žiakov bola aj telocvičňa, v ktorej sa konal koncert piatich talentovaných žiačok. Okrem krásneho spevu sa nám predstavili aj hrou na ukulele či citaru.

Jarmok mal charitatívny nádych, výťažok je venovaný nášmu adaptovanému dievčatku – Lemohang Rantho z Lesotha.

Naši žiaci znovu ukázali, že majú srdce na pravom mieste, že sa vedia zomknúť pre dobrú vec, že sú tvoriví, talentovaní, obetaví a ochotní i v tejto ťažkej dobe myslieť na iných.

Ďakujeme všetkým učiteľom, žiakom i vedeniu školy za príjemné predpoludnie.

FOTO

Zoja Fichnová, II. A