Stredná zdravotnícka škola - Egészségügyi Középiskola Nové Zámky

Ľudia na celom svete si každoročne pripomínajú človeka, ktorý stál na začiatku vzniku hnutia, ktorého hlavnou myšlienkou bolo pomôcť vojakom na bojiskách, chorým, trpiacim a hladujúcim. Hovoríme o významnom človeku, nositeľovi Nobelovej ceny za mier, hovoríme o Henrym Dunantovi. Henry Dunant sa zaslúžil o vznik najväčšej humanitárnej organizácie na svete, ktorou je Červený kríž.

Históriu vzniku Červeného kríža sme si pripomenuli na „Hodine o Červenom kríži“. Konala sa dňa 11. apríla 2022, v rámci aktivít, ktoré sa uskutočnili v predveľkonočnom období. Už tradične bola určená pre žiakov prvých ročníkov. Touto výnimočnou hodinou sprevádzali žiakov členky Mládeže Červeného kríža – Ivona Zahoranová a Viktória Makovická zo IV. A triedy, Viktória Štefanková z II. A triedy a Marko Vachulík z I. PSS triedy. 

Žiaci sa okrem histórie Červeného kríža a motíve jeho vzniku, dozvedeli aj o jeho princípoch. V rámci aktivity si pozreli aj video „Príbeh jednej myšlienky“, ktoré im prinieslo prierez cez históriu až po dnešné fungovanie Červeného kríža vo svete. Či si niečo z hodiny zapamätali, sme sa presvedčili pri riešení tajničky a pri súťaži o princípoch ČK. Samozrejme, najlepší riešitelia nemohli zostať bez drobných darčekov. Žiaci odchádzali z hodiny bohatší o nové poznatky, a práve to bolo našim hlavným cieľom.

FOTO

PhDr. Mária Sebestyénová