Stredná zdravotnícka škola - Egészségügyi Középiskola Nové Zámky

Dňa 4.10. mali žiaci prvých ročníkov jedinečnú príležitosť zúčastniť sa prednášky "Využitie canisterapie v zdravotníctve". Túto pútavú tému nám priblížila žiačka II. PSS triedy Monika Bujdáková, ktorá so svojím psíkom Merlinom pôsobí v rámci Červeného kríža a spoločne navštevujú zariadenie Vek Nádeje, kde svojimi terapiami prinášajú radosť a úľavu klientom. Prednáška zaujala všetkých prítomných, no bezpochyby bol hlavným hrdinom dňa psík Merlin. Žiaci mali možnosť vidieť, ako tento špeciálne vyškolený terapeutický pes dokáže napolohovať imobilného pacienta, čo pre mnohých z nich bolo fascinujúcim zážitkom. Dokonca si mohli na vlastnej koži vyskúšať, aké to je ležať vedľa Merlina, čo prinieslo medzi študentov zvláštnu atmosféru pokoja a sústredenia.

S nadšením sledovali, ako Merlin pokojne kráčal popri nich, reagoval na príkazy a svojou prítomnosťou dokázal rozžiariť miestnosť. Monika nás zároveň podrobne oboznámila s podstatou canisterapie – že ide o neobyčajnú a prospešnú terapiu, ktorá nielenže pomáha pacientom, ale prináša vzájomnú harmóniu medzi terapeutom, zvieraťom a pacientom. Z fyzického hľadiska pôsobí canisterapia napríklad na oblasť motoriky, pomáha zlepšovať fyzickú kondíciu, sebaobsluhu, uvoľňuje svaly, uvoľňuje kŕče a bolesti, stimuluje sluchové, zrakové a hmatové podnety. Z hľadiska psychického pôsobí na oblasť emocionálnu, kognitívnu, vôľovú, motivuje, odstraňuje úzkosť a strachy, podporuje empatiu, zlepšuje učenie, zlepšuje koncentráciu a pozornosť, rozvíja verbálnu a neverbálnu komunikáciu, trénuje pamäť, podporuje myslenie a predstavivosť, tlmí hyperaktivitu a zo sociálneho hľadiska rozvíja sociálne cítenie, pomáha pri začlenení sa do kolektívu, pri nadväzovaní kontaktov, budovaní vzťahov, zlepšuje sociálne postavenie v kolektíve, rozvíja tímovosť, zlepšuje orientáciu v priestore, znižuje agresivitu.

Prednáška zanechala hlboký dojem a otvorila oči mnohým o tom, aký významný prínos môže mať canisterapia v oblasti zdravotníctva.

FOTO

PhDr. Barbora Brodanská